Ekleeri kook

Kodutohter
01.02.2022
Shutterstock

Keedutainast koogi võib teha ümmarguse, kandilise või hoopis mitu väikest kooki.

7-8 tükki

 

Põhi

125 g võid

2,4 dl vett

2,4 dl nisujahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

4 muna

näpuotsatäis soola (kui kasutada soolast võid, pole soola vaja lisada)

Kreem

4,7 dl täispiima

2,4 dl suhkrut

2 tl kartulitärklist

2 tl nisujahu

2 tl vanillisuhkrut

250 g toasooja võid

2 dl vaarika või pohlamoosi

 

Peale

tuhksuhkrut

 

Mõõda vesi ja või potti. Kasuta teraspotti, selles on hea hiljem vahustada. Kuumuta ja sega, kuni või on sulanud. Kuumuta keemiseni. Tõsta pott pliidilt ja sega hulka jahu ja sool. Sega energiliselt puulusikaga vähemalt kolm minutit, kuni tainas on paks ja läikiv.

Lisa tainasse ükshaaval munad, samal ajal mikseriga kloppides. Lisa ka küpsetuspulber.

Tõsta tainas kilekotti, lõika ära nurk ja pigista kaks ümmargust või kandlilist tainaplaati küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni koogipõhjad kerkivad ja tõmbuvad kuldseks. Ära ava küpsemise ajal ahjuust!

Lase koogipõhjadel jahtuda.

Kreemi jaoks sega piim, suhkur, kartulitärklis, nisujahu ja vanillisuhkur kastrulis. Kuumuta vispeldades keemiseni. Tõsta pliidilt. Kui kreem on jahtunud toatemperatuurini, lisa vähehaaval toaoe või kogu aeg mikserdades.

Tõsta põhja peale moosi, kata kreemiga ja tõsta teine tainaplaat peale. Tõsta vähemalt paariks tunniks külmkappi maitsestuma. Kui soovid, et pealmine koogikiht oleks krõbedam, siis tõsta see peale alles enne serveerimist.

Võikreem ekleeri vahel on klassika, kuid koogi võib täita ka vahukoore-kohupiimapasta seguga.

Sarnased artiklid