Kartul on toitev

Kodutohter
22.11.2023
Shutterstock

Kartul on igati tervislik toit, kuid kahjuks selle tarbimine pidevalt väheneb.

100 grammi keedetud kartuleid – ligikaudu üks suur kartul – annab umbes 70–75 kilokalorit energiat. Võrdluseks olgu öeldud, et 100 grammi riisi annab 114 kilokalorit, maguskartul 118 kilokalorit ja makaronid üle 100 kilokalori energiat. Müüt, et kartul teeb paksuks, tuleb pigem sellest, et kaloraaži suurendatakse rasvaste kastmete ja energiarikaste lisanditega.

Keedetud kartulile annavad toiduenergia süsivesikud, milleks kartulis on tärklis. Kuna süsivesikutest peame saama umbes poole päevas vajaminevast energiast, ongi kartul selleks hea toit. Tärklis laguneb seedesüsteemis glükoosiks, see omakorda on vajalik ajule ja lihastele.

Süsivesikute hulka kuuluvaid vähem energiat andvaid kiudaineid on 100 grammis kartulis umbes 1,5 grammi – sellest ei piisa päevaseks vajaduseks, mis on 25–30 grammi. Seega vajavad kartuliroad kõrvale köögivilju. Köögivilju juurde süües saame aeglustada glükoosi imendumist ja pidurdada veresuhkrutaseme tõusu.

Seega kuulub kartul täieõiguslikult meie igapäevasele toidulauale.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid