Kas kartulikrõpsud on hammastele ohtlikumad kui kommid?

Kodutohter
03.02.2022
Shutterstock

Kartulikrõpsud ja tärkliserohked küpsised tekitavad hammastele suurema happerünnaku kui suhkur.

Kui ilma krõpsudeta kuidagi ei saa, siis võiks nendega maiustada üks päev nädalas.

Hammaste huvides peaks iga päev sööma kindlal kellajal ja vältima söögikordade vahel näksimist. Uuringud näitavad, et ksülidool, kõvad juustud ja kiudainerikkad toiduained aitavad vältida kaariese tekkimist. Mõned probiootikumid võivad vähendada hambakatu, hammaste veritsemise ja hambakivi tekkimist. Pärast hapude mahlade joomist, puuviljade söömist või kommidega maiustamist peaks loputama suud veega ja neutraliseerima happerünnakut näiteks tüki kõva juustu söömisega.

Kui lasta tekkida hambakatul ja hambakivil, siis on oht igemehaiguste, nagu gingiviidi või parodontiidi tekkeks. Hambakatus olevad bakterid võivad tungida läbi igemetaskus olevate haavandite organismi ja vereingesse, tekitades põletikke. Lihtsam on oma hambaid hooldada ja korrapäraselt hambaarsti juures käia, kui pärast raskete tagajärgedega võidelda.

Sarnased artiklid