Kas puu- ja aedvilju võib süüa ka liiga palju?

Kodutohter
07.06.2021
Shutterstock

Puu- ja köögiviljad on kasulikud nii tervisele kui ka kehakaalule ja üldiselt ei pea selle pärast muretsema, et neid võiks süüa liiga palju.

Kõik aed- ja puuviljad on tervislikud ja neid peab sööma. Need on kasulikud nii tervisele kui ka kehakaalule ja üldiselt ei pea selle pärast muretsema, et neid võiks süüa liiga palju.

Vaid väga ühekülgse, ainult paari sorti köögi- või juurvilja suures koguses söömisega võib saada liiga palju nitraate ja kahjurite tõrjevahendeid. Terviseameti andmetel on Eestis siiski kõik nitraadi ja pestitsiidi kogused normi piires.

Kuna organismi toimetulek jääkainetega on individuaalne, siis peaks sööma erinevaid puu- ja köögivilju võimalikult suures valikus. Alati peaks eelisama kodumaiseid marju, puu- ja aedvilju ning võimalusel eelistama mahetooteid. Kontrollimisel on importköögiviljadest kõige rohkem taimekaitsevahendeid leitud tomatis ja paprikas. Aedviljade pesemine ja koorimine vähendab oluliselt kahjulike ainete hulka.

Rohelistes salatites ja peedis on palju looduslikke nitraate. Kui neid süüa väga palju, võib see häirida hapniku omastamist organismis ja põhjustada methemoglobineemiat ehk sinitõbe. Sellepärast ei maksa väikelastele anda palju nitraate sisaldavaid aedvilju. Nitraate vähendab aurutamine ja keetmine. Kapsaste ja salatite pealmised lehed tuleks eemaldada, sest nendes võib olla rohkem kahjulikke aineid. Kuumutatud aedvilju on ka parem seedida.

Sarnased artiklid