Mitmekülgne sibul

Kodutohter
13.02.2025
Shutterstock

Mitmekülgne sibul on köögis põhiline köögivili, kuna see on kodumaine, odav ja saadaval aastaringselt.

Sibulate hea maitse saladus peitub neis sisalduvas umamis, mis süvendab toidu maitset, muutes selle täidlaseks ja ahvatlevaks.
Sibul on mitmekülgne, toitev ja täiuslik maitsetugevdaja. Kodumaine sibul on alati hea valik.
Kõige parem on sibulat madalal kuumusel praadida, kuni see muutub läbipaistvaks, kuid ei pruunistu. Sibul sobib peaaegu kõikidele soolastele roogadele, olgu selleks siis kollane sibul, punane sibul, šalottsibul või küüslauk. Porrulauk on suurepärane valik suppidesse ja kalaroogadesse, samas kui roheline sibul ja murulauk lisavad roogadele maitset ja värvi.
Sibulat tuntakse traditsioonilise vahendina gripi ja hingamisteede ummistuse vastu. Uuringud on näidanud, et sibulas sisalduv kvertsetiin võib võidelda mikroobide rünnakutega. Lisaks on sibul rohkesti C-, B1-, B6- ja K-vitamiini, foolhapet, kiudaineid, flavonoide ja olulisi mineraale nagu kaalium, magneesium ja kaltsium. Taimse saadusena on sibul kerge, kuid toitaineterikas.
Parim on valida poest tugevad, lihavad ja terved sibulad. Sibul on kõige parem säilitada jahedas ja pimedas kohas, näiteks õhurikkas võrkkotis. Kooritud või tükeldatud sibulat võib hoida külmkapis, hakitud sibulat võib ka sügavkülmutada.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid