Päeva retsept: eelkergitusega pärmitainas

Kodutohter
04.11.2020
Shutterstock

Nädalavahetusel on aega küpsetada perele midagi head. Sellest lihtsast pärmitainast saab teha erinevaid pirukaid ja saiu.

3 dl vett

20 g värsket pärmi

2 tl suhkrut

2,5 dl (120 g) täisteranisujahu

1,5 tl soola

4,5 dl (300 g) nisujahu

 

Valmista kõigepealt eelkergitus. Soojenda vesi kehatemperatuurini, sega hulka pärm ja suhkur. Lisa täisterajahu ja sega ühtlaseks. Kata rätikuga ja jäta 1 tunniks sooja kohta.

Sega sool mullitava eelkergituse hulka. Lisa nisujahu ja sõtku umbes 10 minutit, kuni tainas on pehme ja nõtke. Jäta 10 minutiks kerkima.

Vormi tainast ümmargune vorst ja lõika see üheksaks tükiks. Veereta peoga ümmargused kuklid. Tõsta tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätikuga ja jäta 1-1,5 tunniks kerkima.

Pritsi tainapallidele natuke vett ja küpseta 250-kraadises ahjus 5 minutit. Alanda temperatuuri 225-kraadini ja küpseta veel 5-8 minutit. Vahepeal võib ahju ukse vahelt auru välja lasta.

Kui soovid krõbedat koorikut, siis ära kata kuumi kukleid rätikuga.

Sarnased artiklid