Tavaline toitumisviis võib suurendada neeruhaiguste riski

Kodutohter
29.08.2024
Shutterstock

Neeruhaiguste riski uuriti suures Ühendkuningriigi uuringus.

Briti uuring näitab, et neil, kes lisavad toidule alati soola, on suurem risk kroonilise neeruhaiguse tekkeks. Vaatlus tugevdab tõendeid, et liigne soolatarbimine suurendab neerukahjustuse riski.
Ajakirja JAMA Network Open avaldatud tulemused põhinevad ligi 470 000 keskmiselt 56-aastase briti kaheteistkümne aasta järelkontrolli andmetel. Järelkontrolli käigus haigestus kroonilisse neeruhaigusesse 22 000 osalejat.
Uuringu alguses paluti osalejatel hinnata, kui sageli nad oma toidule soola lisavad, hoolimata sellest, kui palju soola toidus alguses on. Kui võrdluseks kasutati inimesi, kes lisasid soola väga harva või mitte kunagi, siis need, kes lisasid alati soola, haigestusid 11 protsenti suurema tõenäosusega.
Ühendused olid nõrgemad, kui patsient oli rasvunud või liikus palju. Treeningu kasulikud mõjud on hästi teada, kuid avastus ülekaalulisuse kohta on üllatavam. Teadlased peavad võimalikuks, et ülekaalulisuse tagajärjed varjavad soola neerukahjustusi ja seetõttu seost nendes andmetes ei täheldatud.
Inimesed saavad umbes kaks korda rohkem soola, kui soovitatakse. Suurem osa soolast pärineb restoranitoitudest ja toodetest, millele seda on juba lisatud. Soola kahjusid saab vähendada kaaliumi lisamisega dieeti, kuid soola vähendamine on endiselt prioriteet. Palju kaaliumi on näiteks juur- ja puuviljades.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid