Tegelikult on diabeetiku toitumissoovitused samad mis kõikidel teistel, kuid süsivesikute hulka söögis ja joogis tuleb siiski arvestada. Diabeetik peab tervislikku menüüd lihtsalt palju rangemalt jälgima, sest mõnede toitumisest tingitud haiguste risk on neil suurem kui teistel inimestel.
Uuringud on näidanud, et ülekaal suurendab 2. tüüpi diabeedi riski. Riski lisab ka suhkrurikaste jookide tarbimine. Kuid need seosed pole alati nii lihtsad: ainult kehakaal ja vale toiduvalik diabeeti ei põhjusta. On päris palju ülekaalulisi ja ebatervislikult toitujaid, kes ei jää kunagi suhkruhaigeks. Samal ajal on normaalses kehakaalus ja tervislikult toitujaid, kes sellest hoolimata diabeeti haigestuvad. See käib just 2. tüüpi diabeedi kohta, sest 1. tüüpi diabeedi põhjustajaid veel ei teata.
Igal juhul on hea üldtervis suhkruhaigetele väga tähtis. Selle aluseks on mitmekülgne toit, aktiivne liikumine ja normaalne kehakaal, mille järgimine ja hoidmine võib 2. tüübi diabeeti isegi kümneid aastaid edasi lükata.
Diabeetik peaks sööma taldrikureegli järgi: pool taldrikut oleks salat või köögiviljad, veerand liha või kala ja veerand täisterariis või -makaronid.
Tähtis on heade rasvade kasutamine: oliivi-, rapsi- ja kanepiõli sisaldavad palju küllastumata rasvhappeid ja sobivad hästi salatikastmetesse.
Toiduga peaks saama piisavalt kiudaineid.
Peale suhkru tuleks piirata ka soolakogust.
Korrapärane söömine, mitte liiga suured toiduportsjonid ja mitmekülgne toiduvalik aitavad hoida veresuhkrut tasakaalus.