Hea tervis vajab puu- ja köögivilju

Tekst Tagli Pitsi, Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert
13.02.2010

Sööme selleks, et elada. Teadmine, et toitumine on tervise alus, ei tohiks täna enam kellelegi võõras olla. Samas valitseb nõuannetes suur segadus ja kohati ka vastuolulisus. Vahel võib seda kõike olla liiga palju. Kuid on olemas üks sõnum, mis jääb alati muutumatuks: hea tervise jaoks on hädavajalik süüa rohkem puu- ja köögivilju.

Hea tervise jaoks vajalik kogus puu- ja köögivilju on vähemalt 5 portsjonit päevas ehk umbes 500 grammi.

Eestlased söövad vähe puu- ja köögivilju
Kuigi suurem osa inimesi teab intuitiivselt, et puu- ja köögiviljad on kasulikud, näitavad uuringud, et neid süüakse endiselt liiga vähe. Tervise Arengu Instituut viis Eesti täiskasvanud rahvastiku hulgas läbi tervisekäitumise uuringu. Selle järgi sööb värskeid köögivilju 20% täiskasvanutest 6–7 päeval nädalas, 34% ühel-kahel päeval nädalas ja 19% mitte kordagi.
Kui köögiviljade söömine on olnud viimastel aastatel suhteliselt ühtlane, siis värskete puuviljade ja marjade söömisega on olukord parem, kuid ka siin jääb tarbimine alla soovitatava. 31% täiskasvanutest sööb värskeid puuvilju 6–7 päeval, 29% 3–5 päeval ja 27% ühel-kahel päeval nädalas. Oluline on märkida sedagi, et võrreldes teiste Baltimaade ja Soome elanikega söövad eestlased köögivilju palju vähem.
Põhjusi, miks eestlased täna ei toitu nii, nagu soovitused ette näevad, on mitmeid. Liiga sageli kipuvad inimesed oma toitumis- ja liikumisharjumusi hindama paremaks, kui need tegelikult on, ja nad ei pruugi teadagi, et peaksid midagi teisiti tegema. Ka ei osata näha seost oma terviseprobleemi(de) ja toitumisharjumuste vahel. Levib arvamus, justkui oleks tervislik toitumine keeruline, ebamugav ja nõuaks pingutust. Samuti viidatakse ikka veel, et puu- ja köögiviljad on raskesti kättesaadavad ning kallid.
Viis vitamiinirohket peotäit
Puu- ja köögiviljade tarbimisel tuleks meeles pidada kahte olulist asja. Kõige olulisem, et puu- ja köögivilju söödaks rohkelt – vähemalt 5 portsjonit päevas. Süües vähemalt 5 portsjonit – millest 3 peaksid olema köögi- ja 2 puuviljaportsjonid, saab organism kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid, lisaks vett ja kiudaineid, samuti vajalikke fütotoitaineid. Üks portsjon on umbes 100 g või piltlikult öeldes üks peotäis.
Kõige rikkamad on puu- ja köögiviljad C-vitamiini poolest. Samuti leidub neis foolhapet ning teisi B-grupi vitamiine ja E-vitamiini. Puu- ja köögiviljades leidub peaaegu kõiki vajalikke mineraalaineid, kuid erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad neid erinevas koguses.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid