Kodumaistest juurikatest odavalt kasulikku
Mai Maser, toitumisteadlane
09.11.2015

 

Kodumaist köögivilja on nii oma keldris kui ka poes ning valiku teeb igaüks ise. Seekord tuleb juttu kaalikast, naerist ja punapeedist.

Täiskasvanud naistel on tervislik süüa päevas 300–500 g köögivilju, meestel 400–700 g või isegi rohkem. Koguse suurus ei tohiks kedagi ehmatada, sest köögiviljade kasutamise viisid võimaldavad neid varieerida nii maitse, hinna kui ka tervislikkuse põhjal.

 

Kaalikas

Kaalikas säilib väga hästi. Tema C-vitamiini hulk – 100 g kohta umbes 40 mg – on ka kevadel võrdne sügisese viljaga, kuna kaalikal puudub askorbiinhapet lõhustav ensüüm. Ta on hinnatud juurikas, kuna tugevdab immuunsust ja pidurdab krooniliste nakkuste teket.

Just vitamiinivaesel ajal on väga kasulik süüa rohkesti toorest kaalikat, kuigi C-vitamiin säilib ka kuumutades. Päevas vajaliku C-vitamiini koguse saab juba 200 g kaalika söömisega. Seega ületab kaalikas C-vitamiini poolest sidrunit ja apelsini.

Toiteväärtuselt on kaalikas köögiviljade hulgas üks esimesi, olles eriti tähtis vitamiinide ja mineraalainete allikas. Enim vitamiine sisaldavad kollase sisuga sordid. Kollase värvuse annab kaalika viljalihale karoteen. Sellest sünteesitakse kehas A-vitamiini, mis toetab silmade tervist. Ometi on seda kaalikas väga vähe ning valge viljalihaga juurikas see peaaegu puudub. Peale selle on kaalikas ka B-rühma vitamiine ning E- ja PP-vitamiini.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid