Miks peab sööma linaseemneid?

Kodutohter
02.08.2020
Shutterstock

Linaseemned sisaldavad palju kasulikku, kuid neid ei tohi süüa liiga palju.

Miks peab sööma linaseemneid?

Linaseemned sisaldavad palju kasulikku, kuid neid ei tohi süüa liiga palju.

Lina on kasvatatud tuhandeid aastaid. Praegusel ajal pressitakse linaseemnetest põhiliselt külmpressimeetodil õli. Õlipressimise jäägist saab omakorda linaseemnejahu. Jahu võib teha ka tervetest linaseemnetest.

Linaseemned sisaldavad oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad hoida kolesteroolitaset tasakaalus. Päevase oomega-3 vajaduse rahuldab 1-2 supilusikatäit linaseemnejahu. Linaseemnejahus on palju kiudaineid, mis on head seedimisele ega lase veresuhkru taset peale söömist kõrgele tõusta. Linaseemned sisaldavad tõhusat antioksüdanti ligniini, mis vähendab hormonaalsetesse kasvajatesse (rinna-, eesnäärme-, pärasoolevähk) haigestumise riski. Ühes menopausi järgsete naistega läbiviidud uuringus leiti, et lignaanid aitavad vähendada luude hõrenemist ning lisaks panustavad nad luude tervisesse oma antioksüdantse toime kaudu.

Kuid linaseemnete puhul ei kehti ütlus, mida rohkem, seda uhkem. Lina korjab endasse mullast kaadmiumi, mis on kahjulik raskemetall. Linaseemned sisaldavad ka linamariini, millest organismis tekib väike kogus tsüaniidi. Kasulik ja ohutu päevane kogus on täiskasvanul kaks supilusikatäit ja lapsel üks supilusikatäis purustatud linaseemneid. Sellisel juhul saab sealt kätte kõik vajalikud ja kasulikud toitaineid, kuid mitte kahjulikke.

Sarnased artiklid