Miks tekivad rasked silmalaud?

Kodutohter
23.10.2024
Shutterstock

Rasked ülemised silmalaugud on seotud kudede vananemise ja lõtvumisega.

Silmalaud langevad alla, kui ülemistel silmalaugudel on lisanahka, ülemisi silmalauge tõstev lihas on nõrk või kulm on langenud. Need probleemid võivad ilmneda ka korraga.

Rasked ülemised silmalaugud on seotud kudede vananemise ja lõtvumisega. Alguses näeb nägu väsinud välja ja meik ei püsi hästi peal. Kuid aja jooksul hakkavad ülemised silmalaud ripsmetele vajuma ja vaatevälja piirama. Voltide vahel võib nahk minna hauduma ja see põhjustab haavandeid.
Inimene püüab kulme kergitades vaatevälja laiendada. Pidevalt lihaseid pingutades hakkab aga pea valutama ja tekivad miimikakortsud.

Vajadusel saab lauge korrigeerida operatsiooniga. Silmalaugude operatsioon tehakse kohaliku tuimestuse all. Kui operatsiooni käigus eemaldatakse vaid liigne nahk, kulub operatsioonisaalis viibimiseks pool tundi kuni tund. Kulmu- ja tõstelihase parandamine võtab aega üks kuni kaks tundi. Sümmeetria huvides lõigatakse mõlemad silmalaud korraga. Lisaks traditsioonilisele noale saab operatsiooni teha elektrinoa või laseriga. Lõpptulemuse seisukohalt pole instrumendil tähtsust ja selle järgi ei peaks patsient operatsioonikoha üle otsustama.

Rasked ülemised silmalaud varjutavad vaatevälja ja põhjustavad peavalu. Siiski ei julge paljud lõikuse kasuks otsustada. Välimust parandav ülemiste silmalaugude operatsioon on tegelikult lihtne ja järelhoolduseks piisab paarist kotist külmutatud hernestest.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid