u 12 portsjonit
175 g heledaid rosinaid
350 g punaseid kokteilikirsse
300 g korinte ehk tumedaid väikesi rosinaid
1,5 dl konjakit või rummi
2 apelsini koor
250 g toatemperatuuril võid
250 g muscovado suhkrut
4 suurt muna
1 sl tumedat siirupit
75 g kooritud mandleid
275 g nisujahu
1/4 tl jahvatatud nelki
1/4 tl muskaatpähklit
1/2 tl kaneeli
1/2 tl ingverit
niisutamiseks konjakit või rummi
Riivi apelsinikoor. Mõõda kuivatatud puuviljad kaussi ja lisa konjak. Lase paar tundi maitsestuda.
Määri 22 cm läbimõõduga lahtikäiv põhjaga koogivorm võiga. Aseta põhja küpsetuspaber ja kata ka vormi serv küpsetuspaberiribaga. Määri ka küpsetuspaberi pind võiga.
Haki mandlid.
Mõõda kaussi või, muscovado suhkur, munad, hakitud mandlid ja siirup. Vahusta mikseriga. Lisa osade kaupa jahu, kuhu on segatud vürtsid.
Lõpuks lisa leotatud puuviljad ja leotusvedelikuna kasutatud konjak või rumm.
Kalla tainas vormi ja küpseta 140-kraadises ahjus 4-4,5 tundi, kuni koogi sisse torgatud varras enam taigna külge ei jää. Kui koogi pind liiga palju tumeneb, kata see fooliumiga. Lase koogil vormis jahtuda.
Kui kook on jahtunud, torka pinnale augud, näiteks vardaga, ja määri määri peale veidi konjakit. Võta kook vormist välja, aga jäta küpsetuspaber alles ja mässi kook veel kord küpsetuspaberisse ja seejärel fooliumisse. Hoia jahedas kohas ning niisuta iga nädala või kahe tagant paari supilusikatäie konjakiga.
1 päev enne jõuluõhtut
Glasuur:
3 munavalget
500 g tuhksuhkrut
2 tl sidrunimahla
Glasuuri jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks. Seejärel lisa tuhksuhkur supilusikatäis korraga ja jätka vahustamist madalal kiirusel. Lõpuks lisa sidrunimahl ja vahusta, kuni segu on paks ja läikiv. Tõsta glasuur koogile ja lase üle serva valguda.
Kui koogi pind on veidi kuivanud, kata kook kergelt kinni.
See kook on mõeldud täiskasvanutele. Kui peres on lapsed, siis saab niisutada õuna- või apelsinimahlaga.

