Millal siis veel kui mitte nüüd? Kõik roheline ja lokkav kuulutab suve ning osa sellest võiks meie toidulauda katta, et tervist turgutada.
Elus salat ja elus taim on koos oma looduslike mikroobidega parim toit, mida eelnevalt ei töödelda, steriliseerita ega kuumutata plastpakenditesse. Kõik taimed on ka kiudainerikkad ja aitavad kaasa seedimisele ning toitainete imendumisele.
Kõige sagedasemad toidulaua rikastajad on näiteks aedsalatid, porrulauk, apteegitill, seller, petersell, rukola ja spinat. Selleks, et organism omastaks taimedest rasvlahustuvaid vitamiine, on kõige õigem toorsalateid valmistada õlikastmega (seedermänni-, oliivi-, pähkli-, neitsiõli) ja maitsestada (sidruni)mahla, õunaäädika ning soovi korral ka meega.
Rohelised salatid, lehtköögiviljad ja maitsetaimed
Nendes on rohkesti foolhapet, klorofülli, C-vitamiini ja B-grupi vitamiine ning mineraalaineid, enamasti rauda, magneesiumi ja fosforit. Nendes on väga vähe valku ja rasva, mistõttu annavad napilt kaloreid, kuid see-eest sisaldavad kiudaineid.
Seega annab selline roheline kraam energiat väga vähe, kuid kogu keha rakkude kellamehhanismis – mõjus hormoonidele, immuunsusele ja ensüümide tootmisele – etendavad nad väga suurt osa. Peale selle muudab toidule värskelt hakitud roheliste maitsetaimede lisamine roogade maitset ning loob hea võimaluse lisatava soolahulga vähendamiseks.
Aedsalat on hea suure foolhappe-, vitamiini- ja mineraalidesisalduse ning vähese kalorsuse tõttu. Salat on kaaliumirikas, temas on ka rauda, magneesiumi ja fosforit. Peale selle on rohelistes lehtedes palju klorofülli, mis suurendab vere punaliblede ja hemoglobiini hulka. Salati lehemass on veerikas, tõstab isu ja soodustab seedimist.
Hinnatav on salati kiudainete ja antioksüdantide sisaldus.
Aedsalatid tugevdavad immuunsust, toimivad rahustavalt närvisüsteemile, väldivad kehvveresust; kiudaineterikkuse tõttu puhastavad organismi jääkainetest ja on head kroonilise kõhukinnisuse korral. Poest ei tasu osta närtsinud ja pruunikaid lehti, milles on suurenenud vabade radikaalide osa.
Loe edasi ajakirjast...