Ebaküdooniat on kutsutud põhjamaa sidruniks ning seda saabki kasutada nagu sidrunit. Viljad lisavad toitudele-hoidistele vitamiine ja muid kasulikke aineid ning aitavad hoidistel paremini säilida
Ebaküdoonia viljad sisaldavad puuviljahappeid, kõige rohkem sidrunhapet. C-vitamiini on 100 grammis 50?100 mg, kusjuures koores leidub seda peaaegu kolm korda rohkem kui viljalihas. Peale selle saame ebaküdooniast B-grupi vitamiine, karotenoide ning pektiin- ja parkaineid, suhkruid aga vähe.
Rohkesti leidub viljades eeterlikke õlisid, bioaktiivseid ühendeid ning mikroelementidest enim kaaliumi, rauda ja vaske.
Kasulikud ka seemned
Pähklimaitselised seemned on mineraalainerikkad: nendes on palju joodi, rauda ja kaaliumi. Nagu kõik seemned, on ebaküdooniaseemnedki olulised kiudainete ja E-vitamiini allikas. Seetõttu tuleb ka seemneid toidus kasutada ja ülejääk kuivatada talveks. Ebaküdooniaseemnete söömine tugevdab organismi, turgutab kilpnäärme talitlust ja korrastab seedimist.
Enne toiduks kasutamist on soovitav kuivatatud seemned jahvatada kohviveskis, sest siis saab organism nendest kätte kõik vajaliku. Seemneid sobib lisada pudrule, saiale, kuklitele ja pannkookidele ning riputada toorsalatitele ja kookidele (enne ahjupanekut).
Loe edasi ajakirjast...