Aeg idandamiseks!

Kodutohter
28.01.2024
Shutterstock

Varakevadel vajame me hädasti lisajõudu, sest pikk pime talv on meie organismi kulutanud.

Vajalikke vitamiine, mineraale ja muid kasulikke ühendeid võime saada ka naturaalsemal ja odavamal kujul, kui apteegi toidulisandid. Selliseks võimaluseks on kindlasti idandamine. See on imelihtne ja käib kiirelt. Mõne päevaga valmib vitamiinidest ja muudest kasulikest toitainetest pungil saak. Kõige lihtsam on osta idandamiseks toortatra-, nisu-, spelta- või kaerateri toidupoe talutoidu riiulist. Siis on kindel, et need on söömiseks mõeldud ega pole eelnvalt töödeldud. Idandada võib ka kressi, rukola, päevalille, mungoa ja lutserni seemneid.

Idandites leidub D- ja K-vitamiini, karotenoide ning mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, tsinki, räni, rauda jt. Idandamisel tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastamata rasvhappeid. Idandamise käigus tekib rohkelt C-vitamiini. Kõige rohkem on C-vitamiini kolmandal idandamise päeval. Siis peaks idud ära sööma. Idandamist võikski planeerida kolmepäevase intervalliga, siis jõuab vanemad idandid ära süüa ja kohe tulevad uued peale.Ensüümide ja piimhappe sisaldus suureneb idandamisel samuti mitu korda. Idandites leiduv kestaine soodustab mao tegevust.

Idandadamiseks pole vaja osta eraldi riistvara, seda saab teha ka tavalises klaaspurgis. Lisaks on vaja kummirõngast ja hõredat, vett ning õhku läbi laskvat marlit või riiet. Jälgima peab, et ei tekiks hallitust, selleks peab seemneid regulaarselt vähemalt kaks korda päevas loputama. Vesi peaks olema toasoe. Kõigepealt pese sõelal seemned ja pane siis 12-18 tunniks leige veega ligunema. Seejärel kurna, pane purki, kata purk kummirõnga abil marliga. Lase kaks-kolm korda päevas läbi marliriide vett purki, loksuta ja nõruta seejärel läbi riide. Kui tekivad idulehed, tõsta purk valguse, kuid mitte otsese päikese kätte. Sobivam õhutemperatuur ruumis on 21-22 kraadi. Kolmandal päeval kalla purgi sisu taldrikule, nopi välja mitte idanenud seemned. Tarvita kas kohe toiduks või paki plastkarpidesse ning säilita 6-7 päeva külmikus.

Idusid võib lisada salatitele, putrudele, püreesupile vms

Sarnased artiklid