Kui idud on väikesed, alla poole sentimeetri, ja kartulid pole närtsinud ega kortsus, siis võib need rahulikult ära koorida ja keema panna.
Kui aga idud on pikad ja kartulid pehmed, siis neid ei kannata enam kasutada. Söögiks ei tohi kasutada ka rohelisi kartuleid. Kui kartul saab säilitamisel valgust, siis muutub ta roheliseks. Valguse toimel tekib kartulites mürgine ühend solaniin. Sellepärast peab kartuleid säilitama pimedas.Solaniini sisaldava rohelise kartuli söömine põhjustada mao valulikke kokkutõmbeid ehk kõhuvalu, hiljem, kui see aine juba imendub, ka peavalu ja kõhulahtisust Kuumutamisel mürgine aine solaniin ei lagune, nii et roheline kartul on mürgine ka pärast keetmist või praadimist.
Külmkapi köögiviljasahtlit tuleb aeg-ajalt üle kontrollida ning valmistada kõlblikust juurviljast toit. Nii saab vältida toidu äraviskamist.