Ketšup - poolt ja vastu!
Kodutohter
24.11.2021
Shutterstock

Ketšup on üks levinumaid maitsestamiskastmeid mida leidub igas köögikapis. Kuid kas ketšup on ka tervislik?

Magus tomatikaste ehk ketšup on eriti laste lemmik. Seda pannakse friikartulite, viinerite ja makaronide peale. Need, kes armastavad ketšupit, leiavad, et see teeb kõik toidud paremaks. Ketšupivihkajad seevastu väidavad, et ketšup rikub toidu ära.

Ketšupilaadse vürtsika kastme tõid inglise kaupmehed 17. sajandil kaasa Hiinast. Tänapäevase ketšupi eest võlgneme tänu Ameerika ärimehele Henry Heinzile, kes hakkas seda valmistama tomatitest. Algupärane Heinzi tomatikaste oli läbipaistvas klaaspudelis, et inimesed näeksid kastme värvi ja kvaliteeti.

Ketšupit valmistatakse tomatipastast, maitseainetest ja äädikast. Paljudes ketšupites on väga palju suhkrut. Kuna enamasti kasutatakse ketšupit siiski vähe, ei tohiks see probleeme tekitada. Kuid ikkagi peaks läbi lugema koostisosad, et leida võimalikult vähese suhkru, soola ja lisaaineteta lemmikkaste. Erinevused on tegelikult väga suured. Eriti peaksid seda tegema diabeetikud.

Samas on ketšup väga hea lükopeeni allikas, sest tomatites leiduvat lükopeeni omastab organism paremini ketšupist kui värsketest tomatitest.

Suletud ketšupipudelt võib hoida toatemperatuuril, kuid avatud pudeli peab panema külmkappi. Suvel grillinurka ununenud ketšup läheb kiiresti käärima.

Kõige parem on valmistada keset suve, kui käes on magusate tomatite aeg, oma talvine ketšupivaru ise. Siis on kindlalt teada, mida see sisaldab.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid