1 purk (400 g) purustatud tomateid
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
0,5 dl oliiviõli
2 dl vett
0,5 tl suhkrut
0,5 dl punast veini või
1 sl palsamiäädikat
soola, musta pipart
tükk apelsinikoort (soovi korral)
Haki sibul ja küüslauguküüned hästi peeneks. Hauta sibulat ja küüslauku väga madalal kuumusel õlis vähemalt 10 minutit. Sega pidevalt ja jälgi, et ei pruunistuks ega läheks kõrbema. Sellest saab kastme magus põhi.
Lisa suhkur ja pool tomatikonservist. Hauta 10 minutit ja lisa siis ülejäänud tomatikonserv ja vesi. Hauta segades.
Lisa punane vein või palsamiäädikas ja apelsinikoor. Hauta väga madalal kuumusel 15 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaste pliidilt ja kui see on natuke jahtunud, sega hulka kvaliteetne oliiviõli.
Kasuta kastet nagu ketšupit või pastakastet.
Kastet võib teha korraga ka rohkem.