Kolm põhjust, miks peaks sööma kartulit

Kodutohter
04.12.2024
Shutterstock

Soome uutes toitumissoovitustes on kartul tõstetud taldrikureegli oluliseks osaks.

Kartul on odav ja see on ka väga soovitatav toit.

Kui teil on tervise ja keskkonna huvides valida keedetud valge riisi või keedetud kartuli vahel, peaksite valima kartuli.

1. Kartuli söömine tagab näiteks C-vitamiini, B6-vitamiini, niatsiini, folaadi, kaaliumi ja fosfori piisava tarbimise. Kartul sisaldab ka fütokemikaale, nagu fenoole ja karotenoide.

Muidugi saab kartulist valmistada ka selliseid toite, mida tervise seisukohast ei soovitata. Vältida tuleks rasvaseid ja soolaseid kartuliroogasid. Selline toit võib olla ohuks ka hammaste tervisele, kuna kartulikrõpsudes sisalduv lõhestunud tärklis võib kinnituda hambapindadele ja põhjustada kauakestva happerünnaku.

2. Kartul on keskkonnasõbralik. Kohaliku kartuli kliimamõju on minimaalne. Kartul on ka odav. Toitumissoovituse kohaselt on kartul tervist edendava ja keskkonnasõbraliku toitumise osa.


3. Toidukord on täisväärtuslik, kui see sisaldab kvaliteetset taimset valku, lisaks kala, linnuliha või muna, kiudainerikast lisandit ehk kartulit, taimset salatit, taimeõli või õlipõhist salatikastet.
Keskmine kartulitarbimine võiks olla naistel 62 grammi ja meestel 85 grammi päevas. Soovituse kohaselt võiks kartuli tarbimist üldiselt suurendada.


 

Sarnased artiklid