Lopsakad suvised ürdid

Kodutohter
08.07.2024

Tüümian, rosmariin, leeskputk, salvei, aed-piparrohi ja iisop on nii koguselt kui ka maitselt lopsakad ja neid võib lisada toidule juba valmimise alguses.

Neid võib hakituna lisada ka valmistoidule.

Leeskputk

Leeskputke maitses võib eraldada sellerit, pastinaaki, peterselli ja porrut. Lehed sarnanevad lehtselleri lehtedega. Leeskputk sobib peaaegu kõikidesse toitudesse, eriti just puljongitesse. Teda saab kasutada ka soola asendajana. Leeskputkest tehtud pesto on paljude gurmaanide lemmik.

Tüümian

Aromaatne tüümian parandab iga toidu maitset. Tüümian sobib hästi veini, feta või kitsejuustu kaaslaseks. See maitsestab suurepäraselt ka köögiviljad, seened ja tomatid.

Rosmariin

Rosmariini lõhn tuletab meelde männikasvu või sookailu lõhna. Maitse tuleb esile, kui kui ürt saab haududa kastmetes, suppides ja hautistes. Kasuta aromaatseid, nõeljaid lehti kerge käega. Proovi vahel rosmariini asendada männiokstega.

Münt

Münt sobib hästi lambalihatoitude ja kurgi maitsestamiseks ning sobib ka magustoitudesse ja jookidesse, kus annab mõnusat piparmündi maitset..

Müntide suguvõsa on väga suur, kuid kõik nad tekitavad kerge külmatunde. mis tuleb mentooliõlist.

Sarnased artiklid