Tomati-köögivilja püree
1 liiter
800 g tomateid
2 porgandit
100 g pastinaaki
jupp varssellerit
1 sibul
1 küüslauguküüs
1-2 sl õli
1 dl fariinisuhkrut
½-1 dl punase veini äädikat
½ dl tomatipastat
1½ tl soola
pisut kaneeli, väike tükk ingverit
musta pipart
1. Kasta tomatid keeva vette, jahuta, koori ja tükelda. Tükelda köögiviljad.
2. Kuumuta köögivilju poti põhjas õlis, lisa tükeldatud tomatid ja kõik ülejäänud ained.
3. Hauta nõrgal kuumusel 45 minutit, kuni köögiviljad on täiesti pehmed. Jälgi, et segu põhja ei kõrbeks.
4. Kontrolli maitset ja püreeri saumikseriga.
5. Tõsta kulbiga püree puhastesse klaaspudelitesse või -purkidesse. Jahtunult pane suletavatesse kilekottidesse, vajuta lapikuks ning pane talveks sügavkülma.
Tomatipürees võib kasutada just omale meelepärased aedvilju ja maitseaineid.