Suure lihatüki hautamine

Kodutohter
15.12.2023
Shutterstock

Kui ahju pole või ahi ei tööta, saab suurema lihaprae valmistada ka hautades.

10-12 lõiku

 

1-1,5 kg lihatükk

1 sl võid või õli

vett

4-5 porgandit

tükk juursellerit või paar selleri vart

1 suur sibul

4-5 küüslauguküünt

3 loorberilehte

10 musta pipra tera

2 sl sojakastet

soola

1 tl kuivatatud tüümiani

peotäis kuivatatud ploome (soovi korral)

 

Prae tervet lihatükki kuumal pannil võis või õlis ümberringi kuldpruuniks, et lihamahlad jääksid sisse.

Tõsta lihatükk paksupõhjalisse- või malmpotti. Lisa juurde tükeldatud porgandid, sellerijuur või varred, sektoriteks või pooleks lõigatud sibul, küüslauguküüned, pipraterad, loorberilehed, tüümian ja mustad ploomid. Lisa sojakaste ja näputäis soola. Kalla peale keeva vett niipalju, et liha oleks poolest saadik vees.

Hauta nõrgal kuumusel 2-3 tundi. Jäta liha järgmise päevani puljongi sisse jahutuma.

Tõsta lihatükk välja, patsuta majapidamispaberiga kuivemaks ja lõika viiludeks. Lihatüki võib üle pintseldada ka sojakastme ja mee seguga, et tekiks tumedam pind, nagu ahjus tehtud prael.

Tõsta ülipehmeks haudunud köögiviljad vahukulbiga sõelale ja suru puulusikaga läbi sõela. Korja välja pipraterad. Kurna ka ülejäänud puljong läbi sõela. Sega läbi sõela pressitud kastmepõhjale rõõsk või hapukoor, sega ja kuumuta. Serveeri lihalõikude juurde koos kartulipudru või keedukartuliga.

 

Alati ei pea liha ahjus küpsetama. Väheses vedelikus hautatud ja järgmise päevani puljongis seisnud liha jääb pehme ja mahlane. Lihaleemest ja köögiviljadest saab maitsva kastme. Liha võib järgmisel päeval koos puljongiga üles soojendada või lõigata külmalt viiludeks.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid