Kui õppida valmistama pruuni kastet, saab teha palju erinevaid argipäevatoite -
kastmele võib lisada näiteks lihapalle, liharibasid või süüa kastet lihtsalt keedukartuliga.
Pruuni kastme valmistamine pole keeruline. See nõuab lihtsalt pisut kannatust.
Kastme valmistamisel on kõige olulisem meeles pidada, et nisujahu peab jääma pruun. Nii et jahu tuleb korralikult pruunistada.
Rusikareeglina tuleks arvestada sellega, et saadava kastme värvus sõltub sellest, kui kaua jahu pannil pruunistub. Kuid ei maksa jahu mustaks põletada. Jahu pruunistamisel on võtmetähtsusega mõõdukus, mis tuleb kogemusega.
Kastme valmistamine algabki nisujahu pruunistamisest. Rasvana võib kasutada võid või õli.
Või-jahusegu peaks olema parajalt pehme ja niiske. Kui segu kuivab, lisa veel rasva. Jahule lisatav vedelik peab olema kuum, et jahu ei läheks tükki.
Lisaks tuleb vedeliku lisamisel kastet hoolega segada.
Pruun kaste
0,5 l lihapuljongit
40 g nisujahu
40 g õli
(sibul, küüslauk)
soola, pipart
Keeda puljong ja jäta potti. Puljongi võib teha ka mahekuubikust või fondist. Samal ajal kuumuta pannil või, õli, või õli ja või segu. Lisa jahu kuumale rasvale. Pruunista jahu kogu aeg segades.
Vala puljong pannile ja kuumuta segades, kuni jahu pakseneb. Selles etapis võib kastmele lisada hakitud sibulat või pressitud küüslauku. Maitsesta soola ja pipraga. Söö koos lihapallidega, keedukartuliga või kartulipudruga.
Kui hoolimata segamisest on jäänud sisse jahuklimpe, võib kastme kurnata läbi sõela.