Isemoodi isutavaid hoidiseid
Aive Luigela, toitumisspetsialist
30.07.2014

 

Igaühel on omad hoidiseretseptid ja loomulikult on need kõige paremad. Tavapärastele vahelduseks tasub proovida uusi maitseid aiaandidest, mida nüüd lõikuskuu lahkesti pakub.

 

Hoidistamine on iidvana teadus, mis täieneb ja muutub pidevalt ning on lõbus ja tasuv tegevus. Pealegi on selline toimetamine köögis kindlasti täis loovust. Õnneks on kõik liikumas lihtsuse poole, sest vahendid ja võimalused on hoopis teised kui aastaid tagasi.

Tore on seegi, et loodusandide säilitamise soov ning oskus on taas midagi erilist – see pole enam vajadus või rutiin iga valminud mari või köögivili kuidagimoodi purki kaanetada. Nüüd on igaühel omad salanipid ja lemmikretseptid, harjumused ning rituaalid. Aastatepikkuse kogemusega olen lihtsustanud paljude hoidiste valmistamisviisi – ikka selleks, et need tuleksid tervislikumad ja maitsvamad.

Igal aastal püüan tavahoidiste kõrvale välja mõelda midagi uut, huvitavat ja tervislikku.

Seekord pakun välja mõned retseptid, millele saab läheneda loominguliselt ja mis on veidi eripärased.

 

Suvikõrvits + punane sõstar

 

Suvikõrvitsat kasvab paljudes aedades ja seda suvel ära tarvitada ei jõua. Sama lugu on punaste sõstardega: nendest moosi keedetakse viimasel ajal harva ja mahl on mõne meelest liiga hapu. Nii jääb osa marju lihtsalt lindudele.

Nendest aiaandidest saab keeta maitsva marmelaadi, mis sobib salatiks linnulihatoitude juurde ja lihtsalt niisama magustoiduks.

Võimaluse korral valmista marmelaad moosisuhkruga või kasuta moosipaksendajat (loe juhendit pakendilt) – nii saab hästi tugevalt tarretunud marmelaadi.

 

Loe edasi ajakirjast…

 

Sarnased artiklid