Lõunamaiselt vürtsikalt ja ürdikalt

Mai Maser, toitumisteadlane
04.03.2016

 

Vürtsid ja ürdid annavad eraldi või üheskoos toitudele põnevaid ja teravaid maitseid ning samal ajal pakuvad üht-teist kasulikku tervisele.

 

 

Peale kodumaiste looduslike maitseainete on nüüd laias valikus saada ka lõunamaiseid vürtse ja ürte, mis oskuslikul kasutamisel pakuvad meile rohkesti maitse- ja lõhnaelamusi. Viimased on omavahel tihedasti seotud, sest mõlemad tekivad keemilise reaktsiooni tulemusena: nii maitsmisel kui ka haistmisel saavad meie suus ja ninas asuvad vastavad retseptorid signaali. Erinevate maitsete jaoks on ainult viis liiki retseptoreid, lõhnade tarvis aga tuhandeid.

 

Rohkesti eeterlikke õlisid

Igas maitsetaimes leidub aineid, millel on soodne mõju kogu organismile. Kuna maitse andmiseks läheb vürtse ja ürte vaja väga väikestes kogustes, siis avalduvad ka nende head omadused alles pikaajalisel kasutamisel.

Kuigi vürtse ja ürte tarvitades ei tunne me otsest tervisemõju, on kasulik teada, et enamik neist sisaldab eeterlikke õlisid, mõru- ja parkaineid, flavonoide (taimseid toitaineid), glükosiide, mineraalaineid ja vitamiine.

Eeterlikel õlidel on tugev antiseptiline või desinfitseeriv toime ja neid kasutatakse meditsiinis. Rohkesti eeterlikke õlisid sisaldavad just troopilised maitsetaimed. Meie kasvuhoonetes ja aedades kasvatatakse samuti mõnda lõunamaist maitsetaime, kuid jaheda ja niiske kliima tõttu ei suuda need lõunamaa päikese all kasvanutega võistelda.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid