Valehäbist lahti

Kodutohter
15.02.2022
Shutterstock

Depressioon ei ole ebaõnnestumine.

Tähelepanu pööramine probleemidelt võimalustele on aidanud paljudel depressioonis inimestel luua paremat ja sisukamat elu. Uut tüüpi raamistik mõtlemiseks ja tegutsemiseks kõlab peaaegu liiga lihtsalt, et tõsi olla.

Šotimaal tehti ulatuslik uuring, milles võrreldi skisofreeniahaigeid tervete, keskealiste ja keskklassi inimestega. Selgus, et haige inimene võib kogeda oma elu tähendusrikkamana kui terve. Tervis ei tähendanud heaolu või õnnelikkust. Oluline on mõelda, mis on depressiooniravi ja taastusravi eesmärk: asümptomaatiline või hea elu.

1. Depressioon ei ole ebaõnnestumine.

Vaimseid häireid häbimärgistatakse ja stigmatiseeritakse. Sellepärast neid ka varjatakse. Probleem on sügaval ühiskonnas, kuid häbimärgistamisega pole vaja leppida.

Meeleoluhäired pole lihtsalt inimese nõrkus, vaid selle taga on suuremad sotsiaalsed ja ühiskondlikud nähtused.

Sageli on kõige kergem oma häbitunnet lahti harutada mõne tugigrupi kaudu, koos sarnaseid asju läbielavate või läbielanud inimestaga.

2. Sa väärid abi.

Depressioon paneb mõtlema, et see, mis sa läbi elad on su enda süü ja oled selle ära teeninud. Tegelikult peab aru saama, et abi taotlemine aitab mustast august välja, sest see muudab mõtlemist. Enesehävituslikud ja ennast süüdistavad mõtted on üks haiguse sümptom. Kui ravida depressiooni ravimite ja teraapiaga, muutuvad ka mõtted.

3. Abi peavad saama kõik.

Paljud püüavad depressiooniga üksi toime tulla. See ei tee kedagi tugevamaks ega paremaks inimeseks. Üksi raske masendusega võitlemine pole mingi tuleproov ega arenguülesanne. Oluline on üles leida taastumise toetamiseks sotsiaalteenused ja tugimeetmed. Erinevad tugivormid teraapiast kaaslaste toetuseni on iga taastuja õigus.

4. Ravimeid ei maksa karta.

Ravimid tõesti aitavad. Turvaline ravi on oluline tugi, mille najal on võimalik teha toibumist soodustavaid otsuseid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid