Aeg hakata jälle D-vitamiini võtma

Kodutohter
23.09.2024
Shutterstock

Kuigi suvi oli ilus ja päikeseline, on nüüd sügis käes ja suvega varutud D-vitamiin hakkab organismist kaduma.

Teada tarkus ütleb, et D-vitamiini peab toidulisandina võtma nendel kuudel, kus kuu nimes on r-täht. Kuigi päikesevaesel suvel ja eakatel on kasulik seda ka suvel võtta.

Päevane soovituslik D-vitamiini kogus on vahemikus 10-50 mikrogrammi. Igale inimesele individuaalse vajaliku koguse aitab leida siiski vereanalüüs. Vastavalt saadud tulemusele on võimalik soovitada täpselt õiget vajaminevat kogust.

Sügistalvisel perioodil, kus päike pole kuigi intensiivne ning seetõttu ei toodeta kehas D-vitamiini, oleks tervete täiskasvanute tavaannus 15-20 mikrogrammi. Kui aga inimene on eakam, tubase eluviisiga või tal on mõned haigused, siis võib päevane soovita, kuid väga pikaajalisekogus tõusta isegi kuni 50-100 mikrogrammini.

Mis puudutab üleannustamist, siis seda on juhtunud, kuid väga pikaajaliselt maksimaalset ohutut päevast doosi kasutades (250 mikrogrammi ööpäevas on maksimaalne ohutu päevane annus pikemaajalisel kasutamisel). Seega peaks kõigepealt lasma määrata D-vitamiini taseme organismis ning vastavalt sellele näidule hakata juurde võtma õiges koguses preparaati.

Näiteks kui esmasel analüüsil tuvastatakse tugev D-vitamiini puudus, siis tuleks kasutada vähemalt 2-3 kuu vältel 100 mikrogrammi igapäevaselt ning siis teha uus vereranalüüs, et hinnata toimet ja vajaduse korral annust vähendada. või kasutada samas annuses preparaati, aga näiteks üle päeva.

Sedasi toimides saate olla kindel, et organism on vitamiiniga piisavalt varustatud ning ei teki ala- ega üleannustamise ohtu.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid