Kas linaseemned on mürgised?

Kodutohter
20.10.2024
Shutterstock

Linaseemneid peaks enne sõõmist keetma.

Linaseemnetes on tõesti teatud aine, glükosiid linamariin, mis niiskudes vabastab mürgise vesiniktsüaniidi ehk sinihappe. Seda tekib väikeses koguses. Linamariin hävib 100 kraadi juures 10 minutilise keetmisega ning siis sinihapet ei teki. Tähele tuleb panna, et mürgine ühend hajub vaid keetmisel, mitte kuivalt kuumutades. Arvestades linaseemnete häid omadusi, tasub neid tarvitada, aga enne söömist tuleb nad läbi keeta. Linaseemned on üks vähestest taimsetest toiduainetest, mis sisaldavad nii rikkalikult oomaga-3 rasvhappeid. Need on kasulikud südamele ja tugevdavad keha kaitsemehhanisme.

Kui süüa linaseemneid vähe, kuni üks supilusikatäis päevas ja kui on piisavalt maohapet, siis hape hävitab seemnetes leiduva ensüümi ja sinihapet ei teki.

Linajahu ja linaõli valmistamisel on linamariin lõhustunud ning linajahu võib lisada keefirile, jogurtile või mahlale nagu kamajahu ja linaõli lisada toidule.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid