Õnn on külmetushaigusest pääseda, õnn on ka ruttu terveneda, veel suurem õnn on ennast kiiresti jälle elu- ja töökorda saada. Sellele aitab kaasa kosutav toidulaud.
Ägedaid tõbesid tekitavad kõige sagedamini viirused. Haigus kestab umbes nädala ja siis tasahaaval vaibub. Tavaliselt taastub endine enesetunne ja heaolu kahe-kolme nädala kuni kuu jooksul, kui pole tüsistusi, mis venitavad põdemise pikemaks. Tervenemine võtab kauem aega ka siis, kui organism on nõrgestatud kas eelmise haiguse, stressi, ülekoormuse või millegi muu tõttu.
Kaitsejõud vajavad jõudu
Sellel, kui kiiresti haigus tekib või kui kaua läheb aega sellest paranemiseks, on üldreeglid, kuid igal inimesel lisanduvad omad riskitegurid. On imelihtne soovitus: ära ise mine haigena teisi nakatama ja tervena hoia eemale nähtavalt haigetest inimestest, kes aevastavad, on nohus ja köhas. Lisaks võivad ka eluviis ja keskkonnategurid soodustada haigeks jäämist, venitada haiguse kulgu ja soodustada uuesti nakatumist.
Iga haigus kurnab organismi. Võitlus haigustekitajatega vajab organismi kaitsejõudude mobiliseerumist. Selleks peab jõudu saama toidust, puhkusest ja koormuse vähendamisest. Kahjuks puudub haiguse ajal sageli isu, kuid just õige toit on tähtis keha kaitsesüsteemi tugevdamiseks nii külmetushaiguse vältel kui ka sellest taastumise ajal.
Kui organism ei saa kasulikke toitaineid piisavalt, tekib nende puudus, mis võib väljenduda üldises väsimuses ja nõrkustundes, meelespidamise halvenemises, pahuruses, jõuetuses jms.
Nii nakkushaigused, suitsetamine, alkohol, unepuudus, vale toitumine, pikk antibiootikumikuur, stress kui ka raske füüsiline ja vaimne koormus võivad nõrgestada immuunsüsteemi. Selle tulemusena võib haiguse järel olla mitu nädalat ka kehatemperatuur liiga madal, alla 36 kraadi. Seegi on signaal, et organism vajab veel taastumiseks aega.
Loe edasi ajakirjast...