Uuringud näitavad, et mõned toidud mõjuvad tervisele ja salenemispüüetele koos süües-juues paremini, kui neid eraldi tarbides.
Toitumisteadlased on aastakümneid uurinud, miks mõned toidud mõjuvad tervisele koos süües paremini kui eraldi. Toome välja mõned toiduained, mille hea koosmõju on teaduslikult tõestatud.
Makaronid + palsamiäädikas = trimmis kõht
Makaronitoidud, soovitatavalt täisterajahust, täidavad küll kõhu kiiresti, aga juba mõne tunni pärast võid uuesti näljane olla. Proovi süüa makarone koos palsamiäädikaga. Äädikhape aeglustab seedimist ja aitab glükoosil tärkliserikkast toidust imenduda, see omakorda aitab tasakaalustada veresuhkru tõusu ja langust. Nii püsib täiskõhutunne kauem.
Arizona ülikooli teadurid leidsid, et kui lisada tärkliserikkale toidule kaks supilusikat palsamiäädikat, hoiab see kuni 20 protsendi ulatuses ära veresuhkru äkilised tõusud ja langused.
Tomatid + oliiviõli = siledam nahk
Tomatis leiduv lükopeen aitab vältida päikesekahjustusi nahal. Et aga saada pringimat ja siledamat nahka, tasub kasta tomat enne söömist oliiviõlisse – nii suudab keha paremini lükopeeni omastada.
Lisaks on oliiviõlil teisigi nahale kasulikke omadusi. Näiteks teadusajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus leiti, et inimestel, kes söövad palju oliiviõli, on vähem kortse. Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et oliiviõli aitab kaitsta oksüdatiivse stressi eest, mis vanandab nahka.
Punane paprika + kikerhernes = rohkem energiat
Eriti naised ei saa toidust küllaldaselt energiat andvat rauda, kuna taimetoidust saadav raud ei imendu hästi. Kikerhernes sisaldab rohkesti rauda, aga et keha selle kätte saaks, peaks kikerherneid sööma koos punase paprikaga. Paprikas on C-vitamiini, mis aitab kaasa raua omastamisele.
Loe edasi ajakirjast...