Aasta esimesed aedviljad

Kodutohter
29.06.2020
Shutterstock

Pole midagi paremat, kui esimesed kodumaised värsked kartulid, peenikesed porgandid ja pehmete lehtedega varajane kapsas. Nendest tehtud toit maitseb nagu suvi.

Suvesalat

6 portsjonit

400 g varajast kapsast

2 porgandit

kimp rediseid

peotäis varajast sibulat koos mugulate ja pealsetega

peotäis tilli

Marinaad

1 dl vett

½ dl suhkrut

½ dl õunaäädikat

1 tl soola

1. Valmista kõigepealt marinaad: sega kokku kõik ained ja kuumuta, kuni suhkur on sulanud.

2. Lõika kapsas ribdeks, viiluta prgandid ja redised. Haki sibulad ja till.

3. Pane kõik ained suurde klaaspurki ja vala peale jahtunud marinaad. Keera kaas peale ja raputa purki natuke aega.

4. Hoia enne serveerimist natuke aega külmkapis.

 

 

Ahjuköögiviljad seesamiseemnetega

4 portsjonit

8 värsket kartulit

8-12 redist

4-8 väikest porgandit

2-4 väikest mugulsibulat

2 sl seesamiõli

1 tl soola

1 sl hakitud rosmariini

2 sl seesamiseemneid

 

1. Pese köögiviljad korralikult puhtaks. Poolita sibulad. Pane köögivilja ahjunõusse, vala peale õli sega, et kõik köögiviljad oleksid õlised.

2. Lisa sool, hakitud rosmariin ja seesamiseemned.

3. Küpseta 200-kraadises ahjus30-40 minutit.

 

 

Aedviljakarri

4 portsjonit

300 g lillkapsast

6 värsket kartulit

5 porgandit

2 varajast sibulamugulat

1 dl herneid

2 sl võid

2 tl karrit

2-3 dl vett

1 väike purk (160 ml) kookospiima

1 dl koort või jogurtit

1 tl soola

pisut suhkrut

½ laimi mahl

musta pipart

150 g juustu (leibjuust või juustulaastud)

1 paksoi (Hiina lehtnaeris)

peotäis peterselli või koriandrit

 

1. Lõika lillkapsas õisikuteks. Pese ja tükelda kartulid, porgandid ja sibulad. Lüdi herned.

2. Sulata kastrulis või, lisa aedviljad ja karri. Kuumuta segdes paar minutit. Lisa vesi ja hauta peaegu pehmeks.

3. Vala kastrulisse kookospiim ja jogurt. Maitsesta soola, suhkru, laimimahla ja pipraga. Hauta mõni minut. Lisa lõpuks tükeldatud leibjuust või juustulaastud ja paksoi. Kuumuta hetk, kuid ära enam hauta. Puista peale hakitud peterselli või koriandrit.

 

Ahjurabarber kaerahelbepuruga

4 portsjonit

5-6 rabarberivart

3 sl suhkrut

 

Purusegu

1 dl kaerahelbeid

50 g võid

2 sl fariinisuhkrut

½ tl kaneeli

½ tl vanillisuhkrut

1. Lõika rabarberid 10 sentimeetri pikkusteks juppideks ja pane võiga määritud ahjuvormi. Raputa peale suhkur ja kata fooliumiga.

2. Mõõda või, suhkur, kaneel ja vanillisuhkur ja kaerahelbed pannile. Kuumuta, kuni segu muutub pruunikaks.

3. Küpseta rabarberitükke fooliumiga kaetud vormis 200-kraadises ahjus 15 minutit. Võta foolium ära ja küpseta veel paar minutit. Raputa peale purusegu. Serveeri koos jäätisega.

Sarnased artiklid