Hilised kukeseene sugulased

Kodutohter
06.10.2022
Shutterstock

Isegi kehval seeneaastal ilmuvad lõpuks sambla sisse kuldkollase jalaga lehter-kukeseened ja kollakad kukeseened.

 

Isegi kehval seeneaastal ilmuvad lõpuks sambla sisse kuldkollase jalaga lehter-kukeseened ja kollakad kukeseened. Neid on raske märgata, sest hoolimata oma kuldkollasest jalast ei paista pruun seenekübar sambla seest eriti välja. Mõlemad on kukeseene sugulased ja üsna sarnased, kuid lehter-kukeseene kübar on sileda äärega ja kollase kukeseene kübar lainelise servaga. Mõlemaid saab korjata peaegu jõuludeni, kui just suurt pakast peale ei tule.

Need pruuni kübaraga kukeseened on tugeva maitsega ning väga maitsvad.

Säilitada võib neid sügavkülmas ja ka kuivatada. Kuna nad on tugeva maitsega, siis piisab väikesest topsist terve piruka peale, et anda tugevat seenemaitset. Peotäis kuivatatud kollaseid- või lehterkukeseeni teevad tavalisest kanasupist seenesupi. Kuivatada on neid lihtne, sest seened on õhukesed ja haprad. Kübarast kinni võttes saab neid hõlpsaste tõmmata pooleks ja siis laotada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lahtise uksega 40-50-kraadises ahjus kuivavad nad ruttu.

 

Sarnased artiklid