Päeva retsept: kuivatatud seened

Kodutohter
Shutterstock

Heal seeneaastal, kui sügavkülm ja sahver on juba pungil seeni täis, tasub osa saagist ära kuivatada. Kuivatatud seentes säilivad kõik maitsed ja kasulikud ained ning neid on lihtne säilitada.

Kuivatatud metsaseened

Kuivatamiseks sobivad eriti hästi lehter-kukeseened, torbikseened ja õhukeseks viilutatud puravikud. Lehter-kukeseened on nii haprad ja õhukesed, et neid on lihtne kuivatada tervena või pooleks lõigatuna. Torbikseened on kuivatatult nii tugeva maitsega, et nende toitudele lisamisega peab olema ettevaatlik. Kuivatamiseks sobivad hästi ka puravikud, sest nende pähkline maitse säilib kuivatamisel hästi.

Seened viilutada, laotada ühekordse kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivatada 40-kraadises ahjus lahtise ahjuuksega.

Kuivatatud seened võib lihtsalt käte vahel puruks muljuda, siis mahub neid rohkem kaanega klaaspurkidesse või paberkottidesse. Kuivatatud purustatud seened sobivad toitude maitsestamiseks. Suuremaid tükke peab enne kasutamist umbes tund aega leiges vees leotama. Ka leotusvett võib toiduks kasutada. 1 dl kuivatatud ja purustatud seeni vastab 1,5 liitrile värsketele seentele.

Kuivatatud seeni võib kasutada suppides ja kastmetes. Seljankale või minestronele annavad kuivatatud seened imelise maitse ja ka tavalisest pastakastmest saab seentega gurmeeroa.

Sarnased artiklid