Kas sööd tihti nagitsaid ja friikartuleid?

Kodutohter
04.04.2024
Shutterstock

Kahjuks võib see mõjutada aju. Frittimiseks kasutatav praeõli võib suurendada neuroloogiliste haiguste tekkeriski.

Värske uuringu kohaselt võib mitu korda uuesti kuumutatud praeõli olla seotud aju degeneratiivsete haiguste riskiga.

Rottidel tehtud uuringus selgitati välja, kuidas praeõli mõjutab maksa, soolte ja aju koostööd, mis on teadaolevalt seotud neuroloogiliste haigustega.

Seni avaldamata uuringus jälgiti rotte 30 päeva ja jagati viide erinevasse rühma. Osa rotte toideti lisaks tavapärasele dieedile erinevate kuumutatud ja kuumutamata õlidega. Kontrollrühma rotid sõid tavapärase dieedi järgi.
Juba varasemates uuringutes on friteeritud toitude tarbimine leitud olevat seotud südame-veresoonkonna haiguste, ainevahetushaiguste ja mõnede vähivormidega.
Hiljutine uuring kinnitas, et üleskuumutatud õlid tõstavad muu hulgas kolesterooli ning kahjustavad siseorganeid ja osa ajust.
Rottidel, kellele söödeti ka kuumutatud õlisid, esines rohkem neurodegeneratsiooni, oksüdatiivset stressi ja põletikku maksas kui kontrollrühmadel. Rottidel täheldati ka käärsoole kahjustusi.
Ka inimestel on leitud seos kuumutatud õlide ja aju degeneratiivsete haiguste vahel.
Eelkõige arvatakse, et maks on tundlik kuumutatud õlide põhjustatud kahjustuste suhtes. Kuumutatud õlide korduv tarbimine võib soodustada maksa rasvumist ja muid maksahaigusi. Maksakahjustus seevastu suurendab põletike ja oksüdatiivse stressi tekkeriski, mis soodustavad neuroloogilisi haigusi.
Õli kuumutamisel muutub selle keemiline struktuur, mistõttu heade antioksüdantide hulk väheneb ja kahjulike ühendite hulk suureneb. Taaskuumutamine kiirendab seda protsessi veelgi.
Riski vähendamiseks on soovitatav lisada dieeti oomega-3 rasvhapete, E-vitamiini, antioksüdantide ja kiudainete allikaid. Teadlaste välja töötatud Vahemere dieet ja MIND dieet võivad samuti aeglustada aju vananemist ja degeneratsiooni.

Allikas: Medical News Today

Sarnased artiklid