Kasulik lehtkapsas ehk kale

Kodutohter
25.08.2020
Shutterstock

Lehtkapsas on üks ütlemata kasulik aedvili. Mineraalaineid on lehtkapsas peaaegu sama palju kui spinatis.

Kasulik lehtkapsas ehk kale

 

Roheline lehtkapsas on kõige tuntum. See on maitsev ja seda on kauplustes müügil. Tavaliselt on lehed pakitud plastkotti. Kui kohe kõike ära ei kasuta, võib suletud koti panna sügavkülma. Jäistest lehtedest on hea toidu või smuuti sisse tükke murda.

Mineraalaineid on lehtkapsas aga peaaegu sama palju kui spinatis. On kaaliumi, kaltsiumi, rauda, magneesiumi, fosforit jm, kiiduväärsel hulgal on ka kiudaineid, C- ja B-grupi vitamiine, karotiini jm. Lehtkapsast tuleks süüa diabeetikuil ja neil, kel kaal ja kolesteroolitase üle normi, lehtkapsas hoiab maksa terve ja selles taimes sisalduvail ühendeil on väidetavalt ka vähirakkude arengut pärssiv toime.

Lillad ja punased sordid on aretatud rohelisest lehtkapsast ja nende lehed on väga dekoratiivsed. Tumeda lehtkapsa lehed on tumerohelised, peaaegu sinetavad ja lehtede pind meenutab nagu mingi eelajaloolise sisaliku kortsulist nahka. Neid müüakse eraldi või koos rohelise lehtkapsaga ühte kotti pakituna. Tume lehtkapsas on väga populaarne Itaalias. Itaalia ribollita-supi sisse käivad oad ja tume lehtkapsas. Lillat lehtkapsast kasvatatakse vähem. Selle kapsa lehed on rohelised, kuid rootsud ja lehesooned on lillad. Kõiki värvilisi kapsaid kasutatakse söögiks samamoodi nagu rohelist lehtkapsast. Kui lehtkapsas jääb pikemalt peenrale ja saab enne korjamist külma, muutub ta magusaks. Süsivesikud muutuvad suhkruteks ja maitse muutub täiuslikuks.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid