Köögiviljapuljong

Kodutohter
20.11.2023
Shutterstock

Poed ja turud on praegu täis köögivilju, millest saab keeta suurepärast köögiviljapuljongit sügavkülma panemiseks.

2 sibulat

2 sl rapsiõli

2 porgandit (250 g)

1 pastinaak (300 g)

0,5 kaalikat

¼ juursellerit (200 g)

2 dl kuivatatud seeni (puravikke)

2 loorberilehte

6 musta pipra tera

3–5 tüümiani oksa

väike kimbuke peterselli

2 l külma vett

½ porrut

väike peotäis rohelist sibulat

 

Koori ja tükelda sibulad ja teised köögiviljad.

Kuumuta suure poti põhjas õli. Lisa sibulatükid ja kuumuta segades vähemalt 10 minutit, kuni nad hakkavad karamellistauma, kuid ära lase kõrbema.

Lisa ülejäänud köögiviljad ja sega sibulaga. Lisa kuivatatud seened, loorberilehed, pipraterad, tüümian ja petersell. Kalla köögiviljadele nii palju külma vett, et nad oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni ja lase nõrgal kuumusel 45 minutit rahulikult podiseda. Lisa tükeldatud porru ja roheline sibul. Keeda veel 15 minutit. Tõsta pott pliidilt ja lase pool tundi kaane all tõmmata. Kurna läbi sõela, pakenda parajateks portsjoniteks ja pane sügavkülma. Külmkapis säilib puljong nädal aega.

 

Varem valmiskeedetud puljongit saab kasutada suppideks ja kastmeteks.

Puljongikeetmisest üle jäänud köögivilja võib püreerida ja kasutada näiteks kastme paksendamiseks, tomatikastme tegemiseks või panna leivataina hulka. Nii et kaduma ei lähe midagi.

 

Sarnased artiklid