Külmutatud herned on suurepärane toit

Kodutohter
27.03.2023
Shutterstock

Külmutatud herned on tihti alahinnatud toit.

Odavad, head ja tervislikud herned sobivad paljudesse roogadesse.

Külmutatud köögiviljadel on sageli halb maine, kuigi tegelikult hoiavad need kokku aega, raha ja vaeva – ning hoiavad ära ka asjatut raiskamist. Sügavkülmiku üheks tõeliseks aardeks on külmutatud herned, millest saab kiiresti, lihtsalt ja soodsalt valmistada palju maitsvaid igapäevasööke.
Muidugi on värskel hernel suvel oma võlu, kuid väljaspool hooaega on külmutatud herned tõelised igapäevased abimehed. Hernekott sulab toatemperatuuril hetkega ja neist saab toitu valmistada ilma suurema eelneva ettevalmistamise, leotamise või tunniajase küpsetusajata.
Külmutatud herned koristatakse suvel täpselt õigel hetkel. Kiire kuumutamine ja kiirkülmutamine kohe pärast korjet tagavad selle, et külmutatud hernestel on nii maitse kui tekstuur ning säilivad ka toitained. Rohelised pallid sisaldavad mõõdukas koguses energiat, kuid muuhulgas rohkelt kiudaineid ja valku. Lisaks on külmutatud herned suurepärane K- ja C-vitamiini allikas.
Külmutatud herneste puhul piisab sulatamisest või kiirest küpsetamisest. Lisades need toidule alles toiduvalmistamise lõpus, jäävad värv, maitse ja tekstuur hea. Kõige paremini säilib külmutatud herneste ilus värv, kui keeta herned kiiresti läbi ja loputada seejärel sõelal külma veega.
Külmutatud hernestest saab kiiresti välja võluda maitsvad argisöögid, määrded leivale ja maitsvad salatid. Lihtsaim viis on herned kiiresti keema panna ja serveerida lisandina või ja näpuotsatäie soolaga. Maitsev supp külmutaud hernestest valmib veerand tunniga. Kui panna paar pakki külmutatud herneid ahjuvormi ja tõsta sinna peale maitsestatud kanakoivad, saab poole tunniga suurepärase õhtusöögi, kus lisandiks on kanakastmes küpsenud herned. Herneid võib lisada salatitesse või teha hummuselaadseid võileivakatteid või kastmeid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid