Miks peab sööma sooja toitu?
Sooja toitu soovitatakse süüa, sest soe toit on mitmekülgsem kui külmad suupisted või võileivad. Kui lõuna koosneb ainult nn külmast einest, siis koosneb see enamasti salatist, võileibadest ja jogurtist.
Kui rohelisele salatipõhjale lisada vaheldumisi erinevaid valguallikaid, nagu näiteks kanaliha, kala, mereande, kodujuustu või muna, siis on ka salat täiesti toitev lõunasöök.
Kui eine on koostatud nii, et seal on õiges vahekorras süsivesikuid, kiudaineid, valku ja häid rasvu, siis pole oluline, kas see on külm või soe.
Kuid pidevalt ei maksa siiski sooja toitu salatite ja võileibadega korvata, sest paljud köögiviljades olevad toitained imenduvad paremini siis, kui neid on kuumutatud. Sellised on näiteks porgandis olev beetakaroteen ja tomatis olev lükopeen.
Külmal ajal tahab organism sooja toitu, suvel kuumde ilmadega sobivad pigem rohelised salatid ja marjad.