Mis on ensüümid?

Kodutohter
07.04.2021
Shutterstock

Kõhuvaevusi saab ennetada nii, et eemaldada oma toidusedelist kõik raskelt seeditavad toiduained.

Seedimist soodustavad ensüümid on organismis tekkivad ained ehk biokatalüsaatorid, mis lõhustuvad toidus sisalduvaid valke ja kergendavad toidu seedimist. Halvasti seediv toit tekitab vaevusi. Näiteks ensüüm laktaas lõhustab piimasuhkrut ja proteaas viljades olevat gluteeni. Alfagalaktosidaas aitab seedida kaunviljadel.

Laktoosi ja gluteeni lõhustajaid vajavad toidulisandina need, kes kannatavad laktoositalumatuse või tsöliaakia all ning pole näiteks võimalik vältida piimasuhkrut-, nisu-, otra- või rukist sisaldavaid tooteid. Ensüümid võivad kergendada seedimist ka ärritunud soole sündroomi korral. Ensüüme kasutatakse ka pärast raske ja rasvase toidu söömist.

Kõhuvaevusi saab ennetada nii, et eemaldada oma toidusedelist kõik raskelt seeditavad toiduained. Toidulisandina võetavad ensüümid on siiski hädaabi, mitte igapäevane lahendus. Kindlasti ei tohi tsöliaakiahaiged tarvitada pidevalt ensüümi, et saaks süüa gluteeni sisaldavaid toite.

Sarnased artiklid