Mis vahe on mustal pipral ja pimendil ehk vürtspipral ehk nelkpipral?

Kodutohter
04.06.2024
Shutterstock

Vaatamata nimele pole kõik piprana tuntud vürtsid üldse piprad.

Must pipar ja vürtspipar on väga erinevad. Vaatamata nimele pole kõik piprana tuntud vürtsid üldse piprad. Must pipar, valge ja roheline pipar pärinevad samast põõsast, kuid piment pole üldse pipar vaid pärineb hoopis teisest taimest.
Vürtspipar kasvab Kariibi mere maades, kust seda ka eksporditakse.

Vürtspipar on puuvili

Vürtspipar on mürditaime hulka kuuluva ja Kariibi mere piirkonnas kasvava pimenta ehk pimendipuu poolküps kuivatatud vili. Vürtspipart kasutatakse toiduvalmistamisel, eriti Kariibi mere maades, Lähis-Idas, Põhjamaades ja Suurbritannias. See maitseb nagu nelgi ja muskaatpähkli segu.
Seda kasutatakse vanaema lihapallides, kalasupis ja igasugustes marinaadides.
Tänu aromaatsele maitsele sobib see jahvatatuna ka küpsetamiseks, näiteks piparkookide ja vürtsika leiva maitseaineks.
Roheline, must ja valge pipar on sama taime marjad, mis on lihtsalt erineval viisil töödeldud või erinevatel aegadel korjatud.

Roheline pipar - toores pipar

Roheline pipar on toores pipar. Roheline pipar korjatakse toorelt piprapuust ja säilitatakse sageli äädikas. Seda saab säilitada ka külmkuivatades või kasutada otse põõsast toorelt.
Aasia toidupoed võivad müüa töötlemata rohelist paprikat koos oksaga.
Roheline pipar on suurepärane maitseaine köögiviljahautistele. Sobib hästi ka aromaatsete Aasia roogade juurde maitseainena ning jahvatatud piprapihvide juurde piprasegu osana.
Enne kasutamist purustage roheline pipar uhmris või noaga. Pehme koorega pipart on lihtne käsitleda.

Must pipar on maailma populaarseim vürts

Musta pipart peetakse maailmas kõige levinumaks vürtsiks. Must pipart korjatakse poolküpsena piprapuult ja kuivatatakse päikese käes. Kõva must pipar sobib piprasegude valmistamiseks. Parima aroomi saad mustast piprast, kui ostad selle tervena ja jahvatad uhmris või veskis, siis eralduvad sellest aromaatsed õlid. Must pipar on mitmekülgne ja sobib paljude toitude maitsestamiseks. Vahemere taimetoidud nõuavad pipart, nagu ka erinevad lihatoidud. Must pipar kuulub põhiliste vürtsi hulka, mida leiab igast köögikapist.

Valge pipar – tugevaima maitsega pipar

Valge pipar on enne töötlemist tegelikult punane. Need on piprapuu küpsed viljad, mis muutuvad küpsedes punaseks. Pärast korjamist leotatakse küpseid vilju ja seejärel kraabitakse koor maha, paljastades selle all oleva valge kihi. Pärast seda kuivatatakse pipart päikese käes nagu musta pipart. Valge pipar on piprapuu kõige tugevama maitsega pipar. Valge pipraga maitsestatakse erinevaid kalaroogi. Väikestes kogustes annab valge pipar tomatiroogadele imelise maitse. Kurkide hapendamisel ja äädikahoidises on valge pipar omal kohal.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid