Õunastruudel
Tainas
2 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 tl tuhksuhkrut
0,75 dl külma vett
30 g sulatatud võid
määrimiseks muna või sulavõid
Täidis
6 õuna
1 dl rosinaid
3 sl fariinisuhkrut
1 sl kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
6 cl konjakit või rummi
1 dl riivleiba või -saia
Loputa rosinad kuuma veega ja pane konjaki sisse likku.
Sulata või ja lase jahtuda. Sega kokku kõik kuivad ained. Lisa vesi ja või ning vormi tainas palliks ja jäta pooleks tunniks toatemperatuurile seisma.
Koori ja tükelda õunad kaussi. Lisa maitseained ja rosinad koos rummi või konjakiga.
Rulli tainas küpsetuspaberi peal õhukeseks. Sega õunte hulka riivleib ja tõsta õunasegu tainale. Keera küpsetuspaberi abil rulli ja tõsta ettevaatlikult ahjuplaadile nii, et struudli liitekohta jääks alla.
Määri struudel muna või sulavõiga ja küpseta 225-kraadises ahjus 30 minutit.
Serveeri koos vanillikastmega.
Kui lauas on ka lapsed, tuleb alkohol välja jätta. Rosinaid võib leotada näiteks õunamahlas. Rosinate asemel võib kasutada ka kuivatatud jõhvikaid või aprikoose.
Struudlit võib teha ka leht- või filotainast.