Toidumüüt: süsivesikud on halvad

Kodutohter
07.08.2023
Shutterstock

Süsivesikud on keha peamine energiaallikas.

Liiga vähene süsivesikute tarbimine võib tekitada väsimust, ärritust ja seedimisprobleeme.

Tervist edendav dieet sisaldab nii kvaliteetseid kui ka madala kvaliteediga süsivesikuid.
Süsivesikuid on mitut tüüpi. Lühikese ahelaga süsivesikud – näiteks tavaline lauasuhkur – lagunevad organismis kiiresti. Järgneb kiire veresuhkru tõus.
Pika ahelaga süsivesikud, nagu kiudained ja tärklis, on struktuurselt komplekssed süsivesikud. Nende lagundamiseks kulub kehal palju aega. See tähendab, et organism saab neist pikema aja jooksul energiat ühtlasemalt ning pika ahelaga süsivesikute tarbimine ei too kaasa kiiret veresuhkru hüpet. Kiudainetel ja tärklisel on ka soolestiku tervisele kasulik mõju.
Toitumisteaduses räägitakse sageli kvaliteetsetest ja madalama kvaliteediga süsivesikutest. Kvaliteetsete süsivesikute allikad on näiteks täisteratooted, juurviljad, puuviljad ja marjad. Need on rikkad kiudainete ja muude oluliste toitainete poolest. Madalama kvaliteediga süsivesikute hulka kuuluvad näiteks valgeteralised tooted ja rohkelt suhkrulisandiga tooted. Nende toitude toiteväärtus on kehv.
Tervist edendav dieet peaks sisaldama peamiselt kvaliteetseid süsivesikuid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid