Uba on tuleviku toit

Kodutohter
24.08.2020
Shutterstock

Kaunviljad, nagu herned, oad ja läätsed on tuleviku toit, sest nad sisaldavad kvaliteetset taimset valku.

Uba on tuleviku toit

 

Põldoad valmivad augustis-septembris, siis tasub kasutada neid erinevates roogades.

Kaunviljad, nagu herned, oad ja läätsed on tuleviku toit, sest nad sisaldavad kvaliteetset taimset valku. Erinevaid aedube kasutatakse koos kauntega, sest need on pehmed. Põldoad lüditakse kauntest välja, oad keedetakse, jahutatakse ja eemaldatakse kest. Nii töödeldud põldoad sobivad salatitesse, marineerimiseks, erinevatesse soojadesse toitudesse, falafelidesse ja hummustesse.

Värskelt või kuivatatuna on põlduba hea suppide ja hautiste koostisosa, nii tervelt kui ka püreestatult. Toorelt on oad tsüanogeensete glükosiidide sisalduse tõttu nõrgalt mürgised, põhjustades seedehäireid, seetõttu peab ube sööma kuumtöödeldult. Põlduba on nii väärtuslik toiduaine, et üksnes ube süües võib elada pool aastat, ilma et organism kahju kannataks. Oasupp põldubadest kuulub eesti rahvustoitude hulka.

Põldoas on valku (kuivaines 25–34%) rohkem kui lihas ja kalas.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid