Ürdi-õlikaste

Kodutohter
14.04.2021
Shutterstock

Ürdikaste võiks olla alati külmkapis, sest see sobib peaaegu kõikide toitudega ja päästab ka maitsetu toidu.

Ürdi-õlikastet võib kasutada marinaadina, lisada risotole või pastale. Sellega võib maitsestada kartuleid, omletti või salatit.

Ürdikastme jaoks pole retsepti vaja, sest kasutada võib seda, mida parajasti leidub.

Kõige parem on kasutada neutraalse maitsega õli, näiteks rapsiõli ja pehme maitsega ürte, nagu petersell, till, basiilik, karulauk, mida saab koos õliga püreerida. Tugeva lehega ja tugevamaitselisi ürte, nagu rosmariini, tüümiani ja salveid, pole lihtne purustada ja need on ka väga tugeva maitsega ja neid võib lisada ettevaatlikult. Kastme sisse võib panna mitut ürti ja leida omale sobivad maitsed.

Õli-ürdisegule võib lisada veel küüslauku ja rohelist sibulat. Mugulsibul annab liiga tugeva maitse. Siis tuleks lisada natuke magusat, näiteks mett ja haput, sidrunimahla või äädikat. Unustada ei maksa soola, sest see seob maitsed kokku. Maitse, ja lisa vajadusel magusat, haput või soolasust.

Kaste võiks jääda küllaltki vedel.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid