Puuvilja-pähklisegu
100 g pehmeid kuivatatud aprikoose
100 g pehmeid kuivatatud viigimarju või musti ploome
150 g kollaseid rosinaid
100 g Kreeka pähkleid
50 g metspähkleid
Tainas
250 g võid
200 g pruuni suhkrut
4 suurt muna
3 dl nisujahu
0,5 dl täisteranisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
2 sl riivitud maheapelsini koort
1 tl jahvatatud kardemoni
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud vürtspipart
Pese kuivatatud puuviljad kuuma veega ja haki koos pähklitega, pane purki ja kalla peale viski või apelsinimahl. Keera kaas peale ja pane paariks-kolmeks päevaks külmkappi.
Tõsta kõik taina ained vähemalt tund aega enne valmistamist toasooja. Kurna puuvilja-pähklitükid ja hoia järelejäänud vedelik alles.
Sega kokku kõik kuivad ained: jahud, küpsetuspulber, sooda ja maitseained ning riivitud apelsinikoor.
Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa mükshaaval munad, samal ajal kloppides.
Sega vahu hulka kordamööda jahu- ja puuvilja-pähklisegu. Alkoholi sisaldavat koostisosa ei saa lisada palju korraga, sest see võib muuta taina vedelaks.
Määri ümmargune keeksivorm võiga ja puista üle riivsaia või kookoshelvestega. Võid tuleb vormile määrida üsna paksult ja hoolega, et kook pärast veatult vormist välja tuleks.
Vala tainas vormi (kas ühte 1,5 liitrisesse või kahte väiksemasse), silu pealt siledaks ja küpseta 170-kraadises ahjus 60-70 minutit. Kui keeks muutub pealt liiga pruuniks, kata fooliumiga. Tainas ahjus palju ei kerki, sest ta on raske.
Kontrolli küpsust puupulgaga. Selleks on hea kasutada toidupulki.
Tõsta kook ahjust ja lase natuke jahtuda. Kata vorm taldrikuga ja keera tagurpidi. Hoolega määritud vormist peaks soe kook hõlpsasti välja tulema.
Pese keeksivorm puhtaks ja kuivata. Pane kook tagasi vormi. Torka puutikuga auke sooja koogi sisse. Kasta puuviljadest järgi jäänud viski või mahlaga keeksi.
Keera keeks küpsetuspaberisse ja fooliumisse. Tõsta jahedasse kohta 1-3 nädalaks. Koogis olevad pähklid muutuvad selle ajaga pehmeks, kook tihedaks ning seda on lihtne lõigata.