Idandid varakevadiseks turgutuseks

Tekst: Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja AIVE LUIGELA
16.03.2009

Kuni koduaiast värsket veel võtta pole, aitavad talveväsimusest kosuda ka idandid ja võrsed.

Idandid on väärtuslik toit, mis aitab katta vitamiinide, mineraal- ja kiudainete, ensüümide ja teiste bioloogiliselt tähtsate toitainete puudujääki organismis, mis pime ja pikk talv on meile pärandusena jätnud. Teraviljade ja seemnete idandid annavad eluenergiat, tugevdavad immuunsüsteemi ja organism omastab neid hästi.
Idandid nagu täisteraviljatootedki on head soolestikupuhastajad ehk rahvakeeli “korstnapühkijad”. Neis peituvad kiudained aitavad välja viia liigset kolesterooli, parandada seedimist, kiirendada toidu liikumist soolestikus ja puhastada organismi jääkainetest.
Idandeid on müügil ka poes, kuid neid saab valmistada koduski – see pole üldse keerukas ega töömahukas, kui juba kord on harjutud tegema. Muidugi nõuab see kättevõtmist ja veidi kannatlikkust.
Kui oma aiamaal idandamiseks sobilikke seemneid ega teri ei kasvata, saab neid osta ökopoodidest. Sobivad ka kodumaised rukki- ja nisuterad, mida müüakse tavakauplustes.
Kõige tervislikumad idandid tulevad ikka kodumaistest seemnetest-teradest.

Imeline muutumine
Tera- ja kaunvilja-, päevalille-, kõrvitsa- jt seemnetes toimuvad idanemise ajal huvitavad biokeemilised protsessid. Tekib juurde asendamatuid aminohappeid, mida peab saama toiduga, ja küllastamata rasvhappeid; samuti suureneb E- ja B-grupi vitamiinide hulk.
Idandites leidub ka D- ja K-vitamiini, karotenoide ning mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, tsinki, koobaltit, väävlit, räni, rauda, alumiiniumi jm. Idandamisel mineraalainete hulk küll ei kasva, kuid paraneb nende imendumine organismis.
Idandamisel valkained lõhustuvad ja muutuvad: näiteks nisu idanemisel suureneb lüsiini (asendamatu aminohape) hulk. Oad ja teisedki seemned sisaldavad suurima võimaliku hulga C- vitamiini 72tunnise idanemise järel – just siis tuleks selle vitamiini saamiseks idandid kohe ära süüa. Pärast seda hakkab idu kulutama C-vitamiini juba oma tarbeks.
Idandite kõrge toiteväärtus tulenebki vitamiinide, ensüümide, mineraal- ja kiudainete ning teiste bioloogiliselt tähtsate toimeainete ideaalsest koostisest. Vitamiinid säilivad idandites hästi külmkapis (mitte sügavkülmas!) ja taluvad lühiajalist kuumutamist. Üksnes kuumutamisel üle 60 kraadi ensüümid hävivad. Oad muutuvad pärast idude teket kergesti seeditavaks.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid