Leivast tahedat või magusat

Tekst: Toitumisspetsialist ja loodusravi austaja AIVE LUIGELA
16.02.2009

Kes toidu juurde rukkileiba ei söö või üldse võileiba ei tee, jääb paljust väärtuslikust ilma. Sel juhul on mõistlik leivast valmistada nii tahedaid kui ka magusaid toite. Eriti siis, kui järelejäänud leib on tahkeks muutunud.

Rukkileib on saanud eestlasele toidu sümboliks. Õige ka, sest leib on suure toiteväärtusega, tekitab kiiresti täiskõhutunde ning aitab korras hoida südame ja seedimise.
Osa inimesi arvab ikka veel, et leiba ei või süüa, sest see teeb paksuks. Ükski toiduaine iseenesest ei tee kedagi paksuks; kõik oleneb sellest, mida ja millises koguses seda süüa. Nii on ka leivaga.
100 grammist rukkileivast saab 190-260 kilokalorit ehk umbes kümnendiku sellest, mida laua taga töötav inimene vajab toiduenergiaks päevas. Leiva kalorsus sõltub nii rukkijahu peenestatuse astmest kui ka lisanditest.

Toitumispüramiidi tipus 
Eriti väärtuslikud on täisterarukkijahust valmistatud leivad, milles on kõige rohkem kiud- ja mineraalaineid (fosfor, raud, magneesium, tsink), palju B-grupi vitamiine ning foolhapet ja biotiini.

Loe edasi ajakirjast...

Sarnased artiklid