Ohtlikud bakterid, mis ei allu ravimitele

Kodutohter
23.11.2020
Shutterstock

Superbakterite all mõeldakse baktereid, mis ei allu antibiootikumidele.

Superbakterite all mõeldakse baktereid, mis ei allu antibiootikumidele. Superbakter pole arstiteaduslik termin, vaid populaarteaduslik väljend. Selle all mõeldakse ravimresistentseid baktereid ehk baktereid, mis avaldavad vastupanu ega allu ravimitele. Mõned superbakterid ei allu osadele ravimitele, kuid mõned on veelgi vastupanuvõimelisemad ja on resistentsed kõikidele antibiootikumidele.

Rohke antibiootikumide kasutamine lisab resistentsust, kuna see sunnib baktereid muutuma. Ka meil kasutatakse antibiootikume palju ilmaasjata. Sagedamini juhtub seda ülemiste hingamisteede haigustega seoses. Need on sageli viirushaigused ja enamasti alustatakse antibiootikumikuuriga alles siis, kui haigus on juba niigi taandumas. Nii kinnistub teadmine, et antibiootikumid aitasid. Kuid viirusnakkuste puhul pole antibiootikumidest kasu ja neid süüakse ilmaasjata.

Hügieen on kõige võimsam relv superbakterite vastu. Käsi peab hoolega pesema. Turismireisil tuleks jälgida ka seda, mida süüa ja juua ning millega hambaid pesta. Kohalikus baaris kokteili sisse pandud jääkuubikud võivad olla tehtud saastunud veest.

Meie soolestikus on palju baktereid ning limaskestadel on omad bakterid. Neist on meile palju kasu. Need bakterid osalevad ainevahetusprotsessides ja kaitsevad meid haigustekitajate eest. See kaitsekiht annab järele, kui häid baktereid tapetakse antibiootikumidega.

Sarnased artiklid