Treeni tasakaalu

Kodutohter
10.10.2021
Shutterstock

Tasakaalu treenimine aitab ära hoida kukkumisi ja luumurde.

Heas toonuses lihased reageerivad kiiresti asendi muutustele ja ennetavad kukkumist. Kui jalgades on jõudu, siis saab pärast kukkumist ise üles. Tasakaalu jaoks vajalikke lihaseid saab tugevdada jõusaalis, suusatades, tantsides ja ujudes. Ka puude lõhkumine ja riita ladumine ning aiatööd lähevad arvesse. Kodus või tööl laua taga istudes peaks iga natukese aja tagant toolilt tõusma ja siis uuesti istuma, mis tugevdab reielihaseid.

Tasakaalu harjutamiseks on olemas ka harjutused, nagu näiteks ühel jalal või tasakaalukettal seismine. Neid harjutusi peaks alguses kukkumise vältimiseks tegema seinast või toolist kinni hoides.

Püstipüsimise kunsti saab kodus harjutada lihtsalt: kõnni mööda põrandakattel, kas parketil või põrandalaual, olevat pikijoont jalg jala ette nii, et ühe jala varvas puudutab teise jala kanda. Kui tasakaal on käes, siis hakka harjutama tagurpidi kõndimist. Samal ajal võib liigutada käsi üles ja alla. Samal ajal mitme liikumise tegemine on hea koordinatsiooni ja ajuharjutus.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid